Vanliga frågor om köksrenovering

Vad kostar en köksrenovering? 

Den absolut vanligaste frågan om en köksrenovering brukar vara: ”Vad kostar det att renovera köket?”. Vad det kostar att renovera just ditt kök är svårt att svara på. Det är nämligen så många olika faktorer som spelar in. De faktorer som påverkar priset är bland annat ditt köks storlek, dina tillval, vilka material du vill ha och hur mycket material som krävs, hur mycket som ska rivas ut, installeras och så vidare. Kanske vill du bara byta ut skåpluckorna eller så kanske du behöver dra om el och vatten och bygga nya väggar.

För att kunna få en ordentlig prisoffert är det bra om en hantverkare kikar på köket. Tänk på att en köksrenovering även kan variera i pris beroende på vilket byggföretag och hantverkare du väljer att anlita. Därför kan det vara bra att ta in flera olika offerter. 

Finns det några regler att förhålla sig till när jag beställer köksrenovering?

Det kan absolut finnas regler som du måste förhålla dig till när det är dags för en köksrenovering. Om du bor i en bostadsrätt bör du informera din bostadsförening om din köksrenovering för att se om de har några speciella regler. Boverket, din kommun och ditt försäkringsbolag kan även ha minimiregler för en köksrenovering i din bostad. Kom ihåg att kolla upp denna innan renoveringen påbörjas. 

Omfattas köksrenovering av ROT-avdrag?

Om du är intresserad av att utföra en köksrenovering är det vanligt att undra om ROT-avdraget täcker kostnaderna för denna. ROT-avdraget är en skatteteknisk regel som ger dig rätt att dra av upp till halva arbetskostnaden för din köksrenovering. ROT-avdraget gäller för såväl renovering som ombyggnad av kök. ROT-avdraget täcker alltså inte material eller liknande till ditt kök med appliceras på arbetskostnaden. Du kan dra av 30 % upp till 50 000 kronor per år i ROT-avdrag. 

Är det skillnad på att renovera köket om man bor i villa eller bostadsrätt?

När du bor i villa kan du själv bestämma när och hur du vill renovera ditt kök. Du kan dessutom dra om el och vatten utan några större regler att följa. Om du däremot bor i en bostadsrätt bör du kolla läget med din bostadsrättsförening innan du påbörjar en köksrenovering. Du bör nämligen be de om ett ”lokalt bygglov” innan du sätter igång. Olika bostadsrättsföreningar kan ha olika lagar för renoveringar i sina stadgar. Tänk även på att en köksrenovering i en bostadsrättslägenhet ska vara fackmannamässigt utförd. 

Hur känner jag igen en seriös hantverkare?

Ett av de första och största stegen när du ska renovera köket är att hitta ett professionellt och seriöst byggföretag som utför renoveringen åt dig. Kom ihåg att jämföra olika företag för att hitta ett prisvärt alternativ. Det är dock minst lika viktigt att se till så att det byggföretag du väljer har F-skatt, försäkring och saknar betalningsanmärkningar. De hantverkare som arbetar i ditt kök måste ha alla behörigheter som krävs.